Header JL Consult Nieuwsbrief

Nieuwe btw-regels voor e-commerce en verkopen op afstand

De Europese Commissie stelt de invoering van de nieuwe btw-regels voor e-commerce (afstandsverkopen) uit met 6 maanden, tot 1 juli 2021. Deze regels vereenvoudigen de btw-heffing op grensoverschrijdende internetverkopen van goederen en diensten aan consumenten. Ze zouden oorspronkelijk op 1 januari 2021 van toepassing worden. Onder de nieuwe e-commerceregels zal de btw worden geheven in de lidstaat van bestemming en gelden gelijke concurrentievoorwaarden voor ondernemingen binnen en buiten deEuropese Unie. Voor de handel van buiten de EU zal de heffing vaak verschuldigd zijn door de platformen die betrokken zijn bij de verkoop.

Door de Covid-19-crisis hebben verschillende lidstaten het moeilijk om tegen 31 december 2020 zowel hun IT-systemen als procedures te actualiseren die nodig zijn om de voorschriften te kunnen toepassen. Deze nieuwe richtlijnen voeren onder meer voor kleine e-commerce ondernemers een nieuwe omzetdrempel van 10.000 euro per jaar in. Indien zij deze drempel niet overschrijden en slechts in één EU-lidstaat gevestigd zijn, zullen zij de btw in rekening moeten brengen van de EU-lidstaat waar het transport van de goederen begint. Ze schaffen ook de btw-vrijstelling bij invoer af voor kleine zendingen die van buiten de EU komen en waarvan de waarde minder dan 22 euro bedraagt. Ze voeren de One StopShop (OSS)-regeling in (mini-éénloketsysteem (MOSS)).
En ze zorgen ervoor dat de ondernemer vanaf de eerste afstandsverkoop btw verschuldigd zal zijn in de EU-lidstaat waar het transport eindigt (de bestaande omzetdrempels worden afgeschaft).
Door het uitstel tot 1 juli 2021 krijgen de lidstaten nu dus 6 maanden langer de tijd om zowel hun IT-systemen als procedures in lijn te brengen met de nieuwe e-commerce regels.

 

Bron: Practicali